Een CEO die 60 uur per week werkt, krijgt geen extra geld voor overuren. Maar hoe zit het met de secretaresse die meer uren maakt dan afgesproken? Moet je als werkgever haar overuren wel uitbetalen? En als het even heel druk is, mag je je personeel eigenlijk vragen om over te werken? Hier drie dingen die je als ondernemer moet weten over overuren.
Soms heb je als ondernemer iets meer werk dan je aankunt. Drukte is mooi: er is gelukkig voldoende vraag naar je diensten of producten. Maar hoe zorg je dat je dat werk op tijd af krijgt? Misschien is het nodig om je personeel te vragen om over te werken. In de wet is ruimte geregeld voor overuren. Wat je je personeel wel en niet kunt vragen? En of je dat overwerk ook moet betalen? Legaltech start-up HelloLaw geeft juridisch advies aan ondernemers en zzp’ers. En zet hier drie belangrijke antwoorden op een rijtje.
1. Dit mag je je personeel vragen
Je mag je werknemers vragen om over te werken. Als werk niet kan wachten en zeker als er sprake is van een groot bedrijfsbelang, mag je eisen dat je personeel extra uren maakt. In juridische termen heet dit ook wel ‘goed werknemerschap’: als het echt nodig is, span je je als medewerker net iets harder in. Overwerken moet wel een uitzondering blijven. Je mag van je mensen niet eisen dat zij structureel veel meer uren maken.
Om onduidelijkheid te voorkomen, leggen veel ondernemers afspraken over overwerk vast. In je arbeidsovereenkomsten of in de cao. Daarin staat bijvoorbeeld wanneer overwerk nodig is. En hoeveel overuren dan redelijk zijn. Heeft jouw onderneming dit niet vastgelegd? Dan loop je het risico op onduidelijkheid of onenigheid. Gedoe dat je eigenlijk niet kunt gebruiken in tijden van topdrukte.
2. In deze gevallen moet je overuren uitbetalen
Maken je mensen wel eens extra uren? Of je hen dan ook moet betalen, staat vaak in hun arbeidsovereenkomst, in je bedrijfsreglement of in de cao. Daarin is meestal ook bepaald of je personeel extra geld krijgt voor dat overwerk, of dat ze op een ander moment vrije uren krijgen ter compensatie.
Niets afgesproken over het uitbetalen van overwerk? Als jij een werknemer opdraagt om over te werken, moet je daar ook voor betalen. Hetzelfde geldt als een ondernemer actief instemt met extra uren. Kortom: als jij hebt laten weten dat extra inzet nodig is, dan betaal je daar ook voor. Daarin moet je als bedrijf bovendien consequent zijn. Heb je vorige maand overuren uitbetaald of gecompenseerd? Dan mag je personeel dat volgende maand ook verwachten.
3. En hier hoef je overwerk niet te betalen
Je hoeft extra uren niet in alle gevallen te betalen. Werkt een medewerker op eigen initiatief langer door? Zeker als jij daar niet over geraadpleegd bent, ben je niet verplicht om deze uren te betalen. Soms hoort overwerk bij een functie. Als CEO of hoger management maak je vaak meer dan 40 uur per week. Dat is inherent aan zo’n baan. Je mag er als directeur bovendien van uit gaan dat die overuren al verwerkt zijn in je salaris. Zo niet, dan is het misschien tijd om eens met je werkgever te gaan onderhandelen over je vergoeding.
Stel je vraag aan HelloLaw
Stuur een whatsapp
Bellen kan ook:
Advies nodig over personeel?
Arbeidsvoorwaarden kunnen knap lastig zijn. HelloLaw adviseert ondernemers, werknemers en zzp’ers snel en eenvoudig. Of je nu vragen hebt over arbeidscontracten of overuren. Met een zakelijk abonnement bij HelloLaw krijg je toegang tot onbeperkt juridisch advies. Start met HelloLaw
Lees ook
-
Zzp’ers in de problemen blijken toch een financieel vangnet te hebben. Lees hoe
-
Wat ondernemers vergeten bij het afsluiten van een overeenkomst
-
Dit is wat zzp’ers en bedrijven nu moeten weten over DBA, de freelance-wet die tot 2020 op pauze staat
-
Deze start-up wil de ANWB van de legal-wereld worden
-
Vincent Everts kreeg een boete in zijn zelfrijdende Tesla. Die vecht hij aan